Connect with us

Ogród

10 najbardziej skażonych Pestycydami Owoców i Warzyw

Published

on

Owoce i warzywa

Experci namawia nas do spożywania 5 owoców i warzyw dziennie.

Problem w tym, że starając się postępować właściwie, spożywamy również produkty pełne pestycydów. Nie możemy powiedzieć wystarczająco dużo o wybieraniu produktów organicznych, jeśli to możliwe z lokalnych i zrównoważonych upraw.

Aby uzyskać jaśniejszy obraz, dokopaliśmy się do badań Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA), aby odkryć tę smutną listę. Każdego roku badają 70 000 produktów spożywczych, aby sprawdzić, czy zawierają one pestycydy. A nie mniej niż 338 pestycydów znajduje się w tym, co jemy.

Produkty te mają szkodliwy wpływ na nasz system nerwowy i hormonalny, podrażniają nasze płuca i skórę i uważa się, że są rakotwórcze.

ZOBACZ RÓWNIEŻ  Z czego zrobić domek dla owadów? Poznaj pomysły na ekologiczne schronienia

Oto lista 10 owoców i warzyw najbardziej skażonych pestycydami. Są one uszeregowane od najmniej zanieczyszczonego do najbardziej zanieczyszczonego. Zobacz.

10. Ziemniaki

Środki zapobiegające kiełkowaniu, fungicydy, pestycydy, insektycydy… lista jest długa jak na produkt codziennego i taniego spożycia. A jednak jest to jedno z warzyw, które zawiera najwięcej pestycydów.

9. Papryka

Każdy niedzielny ogrodnik wie, że papryka to miejsce spotkań wszystkich ogrodowych szkodników. Co zatem zrobić w przypadku produkcji na dużą skalę? Traktować na śmierć! Mówi się, że 2/3 komercyjnych papryk zawiera wysoki poziom pozostałości pestycydów. Unikaj tego!

8. Pomidory

Spójrzmy na hiszpańskie pomidory i przestraszmy się: karbendazymu, chlorotalonilu, iprodionu lub procymidonu. Są to najczęstsze składniki występujące w pomidorach. Czy powinniśmy powiedzieć, żeby wybierać francuskie pomidory z upraw ekologicznych?

7. Seler

W selerze znajduje się nie mniej niż 60 różnych pozostałości pestycydów. Nieźle jak na warzywo, które jest zalecane w zdrowej, niskokalorycznej diecie. Skreśl go z listy zakupów lub kupuj ekologicznie

6. Winogrona

Ach, winogrona! Znamy problemy zdrowotne mieszkańców regionów winiarskich… Nie mówiąc już o problemach zdrowotnych pracowników winnic (wszelkiego rodzaju nowotwory, astma i inne problemy z oddychaniem, poparzona skóra, bezpłodność…)! Nie trzeba być szczególnie bystrym, aby podejrzewać, że winogrona są pełne pestycydów. Według badań, ponad 80% produkcji jest zanieczyszczone. Pestycydy są skoncentrowane w skórce owocu… a ponieważ nie można jej obrać, jest szczególnie niebezpieczna. Zastanów się też nad kupnem organicznego wina, jest bezpieczniejsze.

ZOBACZ RÓWNIEŻ  Gdzie znaleźć najlepszy czosnek do sadzenia w ogrodzie?

5. Gruszki

Wzrost ilości pestycydów w gruszkach był znaczny w ciągu ostatnich 5 lat, według badań. W 2010 roku na gruszkach stwierdzono jedynie śladowe ilości toksycznych produktów. W 2015 roku na gruszach występuje nie mniej niż 5 lub 6 różnych fungicydów lub insektycydów.

4. Jabłka

To jeden z najbardziej traktowanych owoców w Polsce. Trzeba powiedzieć, że jabłka są szczególnie atakowane przez robaki i owady. Rozwiązanie? Wybuchowy koktajl pestycydów. Czy słyszeliście kiedyś o trójkącie śmierci w Limousin, głównym regionie produkującym jabłka? W okresach leczenia w powietrzu jest tak dużo pestycydów, że lekarze radzą dzieciom nie wychodzić na zewnątrz. Przede wszystkim zauważyli oszałamiający wzrost zachorowań, zwłaszcza neurologicznych. Dziwne, prawda?

3. Brzoskwinie i Nektarynki

Podobnie jak jabłka, brzoskwinie i nektarynki poddawane są tym samym zabiegom. Spośród wszystkich przebadanych próbek 73% przekroczyło limity zalecane przez normy europejskie.

2. Szpinak

Znaleziono od 7 do 16 różnych szkodliwych produktów, w zależności od produkcji, w tym silny neurotoksykant: permetrynę. Mimo to jest jednym z najbogatszych warzyw w żelazo, które jest zalecane dla dobrego zdrowia. Więc jeśli możesz, idź na ekologię!

ZOBACZ RÓWNIEŻ  Twórcze pomysły na karmniki dla ptaków - zrób to sam!

1. Truskawki

A zwycięzcą jest….. Truskawki! Zawierają one średnio ponad 7 pestycydów w badanych próbkach. Truskawki to podobno najbardziej przepuszczalne dla pestycydów owoce, które zachowują je nawet po zerwaniu i opłukaniu. Nie sięgaj po te pyszne owoce 🙁 Chyba, że uprawiasz je w swoim ogrodzie…

Które owoce i warzywa są najmniej zanieczyszczone?

  1. Cebula
  2. Awokado
  3. Słodka kukurydza
  4. Kalafior
  5. Brokuły
  6. Szparagi
  7. Groch
  8. Kiwi
  9. Kapusta
  10. Bakłażan

Nazywam się Ewelina i za pośrednictwem mojego bloga będę starała się na co dzień pomagać Wam w oszczędzaniu pieniędzy. Mam nadzieję, że spodobają Ci się moje wskazówki wynikające z osobistego doświadczenia i osób z mojego otoczenia. Do zobaczenia wkrótce!

Trendy

Copyright © 2024 - Jak Oszczędzać to strona internetowa, która oferuje porady i wskazówki, jak oszczędzać pieniądze na co dzień. Podziel się najlepszymi wskazówkami z przyjaciółmi na portalach społecznościowych!