Próbowałeś już układać swoje awokado z jabłkami, aby je dojrzeć, ale nic nie pomaga? Czy nadal są zbyt twarde, by je pokroić i położyć na sałatce, a nie są wystarczająco dojrzałe, by zrobić guacamole? Co więc zrobić, aby mimo tego je jeść? Rozwiązanie jest bardzo proste i zajmie tylko kilka minut.
Jego miękka, kremowa tekstura i maślany, orzechowy smak sprawiły, że awokado stało się jednym z najmodniejszych owoców w mediach społecznościowych. Do jego popularności przyczyniła się również jego smarowność. Ale co z jego zaletami?
Jakie są korzyści z awokado?
Oprócz tego, że są smaczne, to ich walory odżywcze są świetnym powodem do ich spożywania. Biorąc pod uwagę ich prozdrowotne właściwości, nic dziwnego, że awokado zostało nazwane superfood. Według Healthline, te zielone klejnoty są bogate w składniki odżywcze, takie jak witamina E, C, B6, błonnik, miedź i folian, a także są źródłem związków przeciwutleniających i przeciwzapalnych. Jedzenie awokado sprzyja zdrowiu jelit i pomaga utrzymać zdrową wagę ciała. Ale co zrobić, gdy masz niedojrzałe awokado, którego potrzebujesz w danej chwili do przepisu?
Jak przyspieszyć dojrzewanie awokado?
Do dojrzewania awokado potrzebna będzie mikrofalówka. Oto kroki, które należy wykonać:
- Przede wszystkim dobrze umyj swoje awokado.
- Nakłuj je nożem, widelcem lub wykałaczką. Nakłuwanie dziurek na całej powierzchni awokado pozwoli uwolnić ciśnienie owocu podczas jego przebywania w mikrofalówce.
- Przekrój go na pół i usuń pit.
- Następnie każdą połówkę zawiń w folię spożywczą do mikrofalówki. Nie należy zawijać zbyt ciasno, aby nie dopuścić do eksplozji owoców.
- Ustaw swoją mikrofalówkę na niską, jeśli jest mocna. Jeśli nie jest tak mocny, można ustawić go na średni.
- Umieść awokado w mikrofalówce na 30 sekund.
- Gdy będzie już miękka, wyjmij ją z piekarnika i włóż zawinięte połówki pod zimną wodę.
Zauważ jednak, że ta wskazówka działa najlepiej, gdy awokado jest prawie dojrzałe. To znaczy, że nie powinna być twarda jak skała. Prawdą jest też, że mikrofalówka może zmiękczyć awokado, ale zmieni jego smak. Innymi słowy, nie będzie miał tego maślanego, kremowego smaku, który wszyscy znamy. To jest normalne, nie można wymuszać natury rzeczy i oczekiwać takich samych rezultatów. Ale co z osobami, które nie mają mikrofalówki? Warto wiedzieć, że istnieją inne triki na dojrzewanie awokado?
Inne wskazówki dotyczące dojrzewania awokado
Jeśli nie masz mikrofalówki, istnieją różne techniki zmiękczania lub dojrzewania awokado w bardzo krótkim czasie. Oto dwie bardzo praktyczne wskazówki:
Piekarnikowy trik na zmiękczenie awokado
Metoda piekarnika i folii jest jedną z najskuteczniejszych, jeśli potrzebujesz natychmiast zjeść awokado lub użyć go w przepisie. Należy jednak mieć świadomość, że smak i konsystencja awokado zostaną nieco naruszone. Oto jak to zrobić:
- Rozgrzej piekarnik do 90°C.
- Zawiń awokado papierem pergaminowym, a następnie folią aluminiową i umieść w naczyniu żaroodpornym.
- Wstawić do piekarnika na 10 minut lub do czasu, aż owoc dojrzeje i co 5 minut sprawdzać jego stan (długość czasu zależy od tego, jak dojrzałe jest awokado).
- Rozwiń awokado i odstaw do lodówki na kilka minut przed jedzeniem.
Bananowa wskazówka dotycząca dojrzewania awokado
Jeśli nie spieszysz się i możesz poczekać kolejny dzień lub dwa, aby zjeść swoje awokado, możesz po prostu umieścić je obok banana lub umieścić je razem w papierowej lub plastikowej torbie, aby przyspieszyć proces dojrzewania.
Możesz również zawinąć awokado w gazetę, aby dojrzało już po kilku dniach, dzięki czemu nadal produkuje etylen, gaz, który pozwala mu dojrzewać.
Masz teraz różne sposoby, aby dojrzeć lub przynajmniej zmiękczyć swoje awokado, aby było gotowe do użycia. Dla tych z was, którzy się spieszą, te wskazówki mogą być bardzo przydatne. Jeśli jednak szukasz kremowego, maślanego smaku awokado, polecamy zostawić je w spokoju, poczekać i pozwolić mu dojrzeć naturalnie, bez stosowania sztuczki z piekarnikiem.